Mikä miehiä vaivaa?

Kay Hymowitz kirjoitti jo tovi sitten artikkelin otsikolla ”Miksi miehet ovat niin vihaisia?” Artikkeli aloittaa kysymällä miksi pari- ja kolmekymppiset miehet ovat kyllästyneet naisiin. Teksti on tarkoitettu mainostamaan Hymowitzin uutta kirjaa, joka on periaatteessa pelkkää miehiä toruvaa häpäisyretoriikkaa. Omia polkujaan kulkevat miehet ovat hänen mukaansa katkeria ja epäkypsiä. Hän kirjoittaa myös deittailusta ja ottaa esille hänenlaistensa kirjoittajien suosiman ”Kuka maksaa illallisen?” -troopin. Hymowitz esittää joitain hyviä pointteja, mutta hänen ongelmansa ovat triviaaleja tai keksittyjä, ja artikkelin alle riipustetut MGTOW-henkiset kommentit ovat itse artikkelia valaisevampia.

Jostain syystä tämän genren artikkelit käsittelevät mielellään kotitöiden jakaantumista tai deittailun vaikeutta laskun saapuessa. Miksei mieluummin keskusteltaisi vaikkapa Thomas James Ballin tapauksesta, miehestä, joka sytytti itsensä tuleen protestoidakseen amerikkalaisen oikeusjärjestelmän epäkohtia? Hymowitzin kaltaiset kirjoittajat ovat huomanneet, että nuoret miehet eivät enää viitsi heittää itseään parisuhteen lihamyllyyn ja nämä miehet ovat hänen mielestään katkeria. Miksei heitä kutsuttaisi fiksuiksi ja järkeviksi miehiksi, jotka ovat viimein oppineet selviytymään yhteiskunnassa, jonka pariutumisen pelisäännöt ovat heitä vastaan? Parisuhde johtaa miesten tuhoon ja peli ei ole enää palkinnon arvoista, joten viisas mies jättäytyy pelin ulkopuolelle. Häpäisyretoriikkakaan ei enää toimi, sillä näitä miehiä ei voi häpäistä itsetuhoiseen käytökseen. Miehiä vaivaa se, että he ovat viimein heräilemässä romanttisista harhakuvitelmistaan.

The Rational Male kirjoitti aiheeseen liittyvän artikkelin, jossa analysoitiin tuoretta elokuvaa nimeltä Shame. Elokuvan päähenkilö on seksiaddikti, joka ei vilkkaasta seksielämästään riippumatta luo henkistä yhteyttä naisiin ja kokee sen takia elämänsä tyhjäksi. Tuo aukko miehen sielussa, jonka vain nainen voi täyttää on romanttisen kirjallisuuden keskeinen trooppi ja se on myös keskeisin fiktiivinen trooppi, jolla parisuhdetta myydään miehille elämän tärkeimpänä saavutuksena. Nainen, joka kykenee täyttämään miehen henkisen aukon on näissä tarinoissa miehen elämän tarkoitus. Hän on se oikea, jonka ansiosta miehen elämä saa tarkoituksen ja jonka ansiosta hän on valmis uhraamaan kaiken. Naiset, jotka pystyvät tarjoamaan tyhjän seksin sijasta henkisen korkin miehen sielulle ovat miehen pelastavia enkeleitä.

Kyseessä on psykologinen oikku, jonka edessä miehet usein lankeavat polvilleen vapaaehtoisesti. Mutta tylysti sanottuna kyseessä on fiktiivinen ongelma, joka ajaa miehiä parisuhteen ikeen alle. Miehissä on tämän fiktion mukaan jotain pielessä, miehiä vaivaa jokin ja ainoa lääke tähän vaivaan on nainen ja parisuhde, sillä vain naiset ovat identiteetiltään ehjiä ja itsenäisiä yksilöitä. Usein miesten seksuaalisuus motivoi tätä saippuaoopperaa ja se on luultavasti myös yksi syy, miksi huomionkipeät miehet jaksavat kuunnella oman seksuaalisuutensa demonisoimista vuodesta toiseen. Runoilijat ovat laulaneet rakkauden kaipuusta ja miesten epätoivoisesta sielunkumppanin etsinnästä vuosituhansia. Ajat ovat muuttuneet ja tästä meemistä on tullut tuhoisa ja myrkyllinen. Runoutta ja kirjallisuuden nautintoja ei tarvitse hylätä, mutta usko meemin aitouteen täytyy, sillä juuri nyt se tuhoaa miehiä. Miehet on ehdollistettu uskomaan satuihin niin hanakasti, että he nielevät myrkkynsä koskaan kyseenalaistamatta sen myrkyllisyyttä.

Mutta miten päästä irti itsetuhoisesta kierteestä? YouTube-MGHOW patrickhenryist toteaa, että intellektuaalisella tasolla valinta on helppo, mutta ehdollistamisen purkaminen emotionaalisella ja viettien tasolla on vaikeampaa. Tie on vaikea, mutta se on oma tie — monet MGTOWt ovat päätyneet kulkemaan omia polkujaan vasta kun heidän elämänsä on pilalla ja se on tuskattomin tapa elää. Hän käytti meditaatiota, hiljaa istumista, hallitakseen viettejä, mutta myös muita käytännöllisempiä keinoja. Televisio viljelee sielunkumppanin fiktiota, joten se kannattaa heittää mäkeen. Samoin populaarimusiikki. Hän hankki koiran auttamaan emotionaalista tyhjyyttä, ylläpitääkseen kuntoaan ja kummajaisen leimaa välttääkseen. Hän löysi verkosta samanhenkisen yhteisön. Mutta kaikista tärkein temppu, jonka hän onnistui tekemään oli huomata, että hänen elämänsä oli perustunut valheelle. Shokin jälkeinen itsetutkiskelu auttoi hänet jaloilleen ja opetti hänet selkeyttämään mielensä. Hän oppi tuntemaan itsensä. Oli kyseessä kreikkalaiset filosofit tai zen-mestarit, omien halujensa ja viettiensä tunteminen itsetuhoista käytöstä välttääkseen on aina ollut fiktiivisiä ongelmia tärkeämpi projekti valheellisista unista heränneille miehille.

About these ads

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s